Denk als OR mee over impact van corona op de toekomst

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Contacten met anderen worden tot een minimum beperkt. Als fysieke aanwezigheid wel noodzakelijk is, gelden veel (hygiëne) voorschriften. De gezondheid van alle Nederlanders staat voorop in deze periode. De focus ligt vooral op Veiligheid en Gezondheid. Advies is dan ook: beperk de kans op besmettingen door zo min mogelijk bij elkaar te komen maar als je toch bij elkaar moet zijn, neem dan voorzorgsmaatregelen.

thuiswerken met baby 768 x 768

Arbeidsbelasting
Het gevolg van deze focus is dat het aandachtsgebied Welzijn, een woord dat in de Arbowetgeving al enige tijd vervangen is door de term ‘psychosociale arbeidsbelasting’, in deze periode dreigt onder te sneeuwen. Logisch, de eerder genoemde maatregelen hebben prioriteit. Maar nu collega’s al een paar dagen thuis aan het werken zijn, dienen zich uitdagingen aan die op de langere termijn tot klachten kunnen leiden. Bovenop de onzekerheid over de ontwikkeling van de coronacrisis zelf.

(Werk)stress
Denk bijvoorbeeld aan werkstress. Want waar het invoeren van thuiswerken doorgaans met veel beleid gebeurt, zijn veel collega’s er nu door overvallen. Daarnaast zijn er wat complicerende factoren bijgekomen: bij velen lopen er kinderen thuis rond die mogelijk ook nog school-verplichtingen hebben. Denk ook aan een partner die thuis werkt waardoor het ene bureau nu dubbel bezet wordt.

Keukenstoel

Vergeet verder de fysieke belasting niet. Genoeg mensen werken nu letterlijk thuis aan tafel op een keukenstoel. Prima voor een ontbijt of een gezellig diner, maar echt minder goed voor langdurig werken achter een laptop. Regelmatig wat rek- en strekoefeningen of misschien wel een goede bureaustoel van kantoor ophalen kan misschien wat verlichting brengen, maar toch. Uiteraard is er daarnaast het sociale aspect van het werk wat gemist kan worden.


Langere termijn

Nu de eerste ad hoc maatregelen zijn genomen, wordt het daarom tijd voor de volgende stap: nadenken over de gezondheid van collega’s op de langere termijn. En daar kan de OR een belangrijke rol in spelen. Veel OR-en hebben voor de behandeling van zaken rondom arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim een speciale commissie ingesteld. Deze commissie focust zich op de thema’s als Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu en wordt daarom afgekort genoemd ‘VGWM-commissie’.


Instemmingsplicht

Door nu aandacht te vragen voor de impact op de gezondheid op langere termijn, zorg je ervoor dat er versneld beleid kan worden ontwikkeld. Hierdoor kunnen collega’s beter om gaan met de ontstane situatie. Neem je rol als het gaat om instemmingsplichtige arbozaken en ga het gesprek aan met je bestuurder om ervoor te zorgen dat je collega’s de coronacrisis goed doorkomen. Je kunt als OR aanhaken aan je stimuleringsplicht. Wil je hulp of advies over hoe je dit het beste kunt doen, bekijk dan ook eens deze pagina.

Deel dit bericht op

Geschreven door Steven van Slageren

Senior adviseur
Medezeggenschap gaat voor Steven om invloed. Invloed op besluiten over hoe een organisatie zich ontwikkeld. Invloed om de eigen werkomgeving mede vorm te geven en in te richten. Om invloed […]

Lees meer