Pensioen: wijs je achterban op een belangrijke wetswijziging!

In de voorbije weken is bij veel mensen het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2018 op de mat gevallen. Bij mij ook. Ik had de informatie op de stapel ‘in de juiste map stoppen’ gelegd en er verder niet naar gekeken. Tot ik afgelopen weekend werd getriggerd door een artikel bij de NOS…
Pensioen
Pensioen is voor veel mensen iets dat ver van hun bed staat: ‘Het is nog lang niet zover’, ‘Het is onzeker of er überhaupt wat overblijft’ en ” Ik kan het zelf toch niet beïnvloeden’. Zomaar een paar uitspraken die bij veel koffieautomaten voorbij komen, als er al over het pensioen wordt gesproken. Toch is regelmatige aandacht voor dit thema belangrijk. Zeker omdat bepaalde beslissingen nú, grote invloed kunnen hebben op het pensioen in de toekomst.

Hoe zou je dit thema dan toch onder de aandacht kunnen brengen als ondernemingsraad? Zonder daarbij een pensioenexpert te zijn?

Terug naar het artikel van de NOS: Over twee maanden verdwijnt misschien jouw mini-pensioentje. Het komt erop neer dat door een aanstaande wetswijziging per 1 januari 2019 mogelijk bepaalde pensioenpotjes verdwijnen. Zonde als dat zomaar gebeurt en zeker omdat het gaat om geld dat je collega’s met hard werken hebben verdiend. Weet jouw achterban er al vanaf? Anders zijn de collega’s vast blij met een OR die het in de komende weken onder de aandacht brengt!

Het is in de communicatie met de achterban wel van groot belang om de juiste verwachtingen te wekken. Benadruk dat het enkel en alleen is om de achterban te informeren over een wijziging die mogelijk impact heeft op individuele medewerkers. Het is vervolgens aan de individuele medewerkers zelf om actie te ondernemen, daar ligt geen verantwoordelijkheid voor de OR of de onderneming.

Door een actuele ontwikkeling (wetswijziging) te koppelen aan een jaarlijks terugkerend bericht (het UPO) is er een mooie aanleiding om een lastig thema als pensioen onder de aandacht te brengen. Je creëert er goodwill mee als OR, maar het is misschien ook aanleiding om met de bestuurder in gesprek te gaan over bredere thema’s als de strategische personeelsplanning.

Deel dit bericht op

Geschreven door Pieter Landwehr Johan

Senior adviseur
Drs. Pieter Landwehr Johan adviseert sinds 2006 ondernemingsraden, directies en HR-functionarissen in complexe verandertrajecten (reorganisaties, fusies en overnames). Contra-expertise vanuit bedrijfskundig perspectief en hoogwaardige procesbegeleiding zijn daarbij zijn belangrijkste aandachtsgebieden. […]

Lees meer