Fusies en overnames

Een fusie of overname is beslissend voor de toekomst van je organisatie. Er is een wereld voor de fusie en een wereld erna.

Als ondernemingsraad is een fusie/overname een van de meest arbeidsintensieve en interessante trajecten die je mee kunt maken. Natuurlijk verschilt het wel of je de OR bent van de overnemende partij of van een organisatie die wordt overgenomen. En het maakt uit door wie je overgenomen wordt of wie je overneemt. Wat dat betreft is het aantal variaties behoorlijk groot. Dat komt omdat er ook heel veel redenen zijn om tot een overname of verkoop over te gaan.

Dat is dan ook de eerste en meest belangrijke vraag, die aan de orde is: waarom wordt hiervoor gekozen? Wat het antwoord ook is, er is altijd een verband met de strategie van de overnemende partij. Een ander belangrijk aspect betreft de toekomst na de overname. Hoe ziet die eruit? In veel gevallen zal er sprake zijn van een of meerdere reorganisaties om overbodige functies en dubbeling van bezetting te elimineren. Maar ook om kosten te reduceren: overnames kosten geld en dat moet terugverdiend worden. Al tijdens de overname zelf is het van belang om zicht te hebben op de integratie van de betrokken ondernemingen, maar ook op de business case die ten grondslag ligt aan de fusie of de overnameplannen. Wat ook in veel gevallen in de toekomst te voorzien is, is een harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. Ook daar kun je bij de adviesaanvraag al zicht op krijgen. En dan hebben we het nog niet gehad over financiering, transactievormen, cultuurverschillen en andere aspecten die in beeld komen.

Elke overname is een ingewikkeld proces dat heldere stappen heeft. Los van de inhoud is het zaak dat je als OR vroeg in het proces, op de juiste manier aan tafel zit, zodat je invloed kunt uitoefenen in plaats van dat je gevolgen moet bestrijden of erger nog, bij het kruisje kan tekenen aan het einde van de rit.

Meer informatie tref je aan in onze blogs en whitepapers over dit thema. Voor overname door private-equityfondsen en de rol van de medezeggenschap hierbij: klik hier. Als je liever een adviseur spreekt: mail of bel ons.