Vergaderen en overleg

Het overleg van de ondernemingsraad verloopt niet altijd even soepel. Hoe kan dit effectiever? Onze adviseur kan bij het overleg van de ondernemingsraad of de overlegvergadering met de bestuurder aanschuiven. Met coaching on the job wordt elke vergadering een effectieve vergadering. Een ondernemingsraad draaiende houden vraagt ook om aandacht voor het team en ieders plaats daarin. Maar wat is een team, en hoe kun je de effectiviteit van een team vergroten? In onze gratis te downloaden whitepaper De OR als topteam leest u over de verschillende teammodellen, de succesfactoren voor teampresteren en een stappenplan naar een OR als topteam. Lees de antwoorden van onze adviseurs op de meestgestelde vragen over vergaderen/overleggen.
  • Uitsluiten uit ondernemingsraad na gemiste overleggen

    Het laatste halfjaar ben ik erg druk geweest met een project. Daarnaast ben ik twee keer op vakantie geweest. Door die vakanties en het project heb ik vier overlegvergaderingen gemist. Nu willen mijn collega’s dat ik stop als OR-lid. Kunnen zij dat zomaar van mij vragen?

    Nee, je kunt niet zomaar uit de ondernemingsraad worden gezet. Slechts wanneer je het overleg ernstig belemmert (zie artikel 13 lid 1 WOR) kun je worden uitgesloten. Het niet aanwezig zijn tijdens de overlegvergadering lijkt me op zichzelf niet direct een probleem dat valt onder ‘ernstig belemmeren’.

  • Zonder vergaderervaring in de ondernemingsraad

    Ik ben werkzaam op de productieafdeling van een groot bedrijf. We hebben soms werkoverleg maar verder vergader ik weinig. Ik ben er dan ook niet zo goed in. Kan ik me dan toch kandidaat stellen voor de ondernemingsraad?

    Jazeker. Je hoeft geen ‘vergadertijger’ te zijn om je kandidaat te kunnen stellen voor de ondernemingsraad. Het kan juist een groot voordeel zijn dat iemand met een heel andere blik het overleg voert! Wel is het handig om samen met je OR-collega’s wat afspraken te maken over hoe jullie met elkaar omgaan tijdens het overleg. Een beetje vergaderdiscipline is immers niet verkeerd. Je kunt dat bijvoorbeeld ook trainen. Maar laat je kandidaatstelling niet afhangen van je vergaderervaring, na een jaartje in de ondernemingsraad heb je die ervaring zo opgedaan.

  • Eigen mening uiten in overlegvergadering

    Laatst heb ik tijdens de overlegvergadering gezegd dat ik het niet eens was met de rest van de ondernemingsraad. Dat werd me niet in dank afgenomen door de collega’s. Van hen mag ik geen eigen mening hebben tijdens de overlegvergadering maar hoe zit dit wettelijk?

    Er zijn geen beperkingen over wat je mag inbrengen tijdens de overlegvergadering. Behalve natuurlijk zaken waarvan je hebt afgesproken er niet over te praten. Het is echter wel aan te raden om, als je een eigen mening inbrengt, heel duidelijk te benoemen dat het om je persoonlijke mening gaat. En als de ondernemingsraad eenmaal een mening heeft gegeven over een bepaald onderwerp, kan het onhandig zijn als je in het bijzijn van de bestuurder laat blijken dat je het niet eens bent met de gehele ondernemingsraad. Pas er dus een klein beetje mee op tijdens de overlegvergadering!

  • Voorzitter overlegvergadering

    Sinds drie jaar zit ik in de ondernemingsraad. Het valt me op dat de bestuurder altijd voorzitter is van de overlegvergadering. Dat maakt het best lastig om aan het woord te komen. Is het gebruikelijk dat de bestuurder altijd voorzitter is?

    Nee. Het is gebruikelijk dat de bestuurder en de ondernemingsraad om de beurt de overlegvergadering voorzitten. In de WOR is dit vastgelegd in artikel 23a lid 2. In datzelfde artikel staat overigens dat in overleg tot een andere regeling gekomen kan worden (bijvoorbeeld altijd de bestuurder die het overleg voorzit). Ik raad je aan om eens na te vragen of zo’n afspraak is gemaakt. Zo ja, dan is het altijd mogelijk om in overleg weer van de afspraak af te wijken.

  • Aantal OR-leden voor geldig besluit

    Wij werken als elfkoppige ondernemingsraad door het hele land heen. Dit zorgt er vaak voor dat wij tijdens de OR-vergadering niet compleet zijn. Er zijn altijd wel een paar leden aanwezig. Hoeveel OR-leden moeten er minimaal aanwezig zijn om geldige besluiten te nemen?

    De wijze waarop binnen de ondernemingsraad een geldig besluit tot stand komt, is opgenomen in het OR-reglement. Het reglement moet vermelden hoeveel leden van de ondernemingsraad aanwezig moeten zijn om een rechtsgeldige vergadering te houden. Meestal staat in het reglement dat meer dan de helft van de leden aanwezig moet zijn. In het reglement worden daarnaast vaak bepalingen opgenomen die uitsluitsel geven over wat te doen wanneer het regelmatig voorkomt dat er niet genoeg leden aanwezig zijn. Het is dus aan te raden om het OR-reglement er eens goed op na te slaan. Het blijft daarnaast van groot belang te streven naar een vergadering waar zoveel mogelijk leden aanwezig zijn. Bespreek met elkaar en de bestuurder dan ook de mogelijkheden die er zijn om momenten te organiseren waarbij iedereen aanwezig kan zijn. Zij het digitaal (Skype), zij het op locatie.