3 tips voor de OR bij lezen van investeringsbegroting

Als OR word je geïnformeerd over twee soorten begrotingen:
  • Exploitatiebegroting: dit zijn de te verwachten omzet en kosten en het te verwachten resultaat.
  • Investeringsbegroting: een overzicht van de investeringen in komend jaar.

De meeste ondernemingen starten vóór de zomer met de contouren voor de nieuwe jaarplannen en stellen rond oktober, november de begrotingen op. Waarop kan je als OR letten bij de investeringsbegroting? Bekijk de 3 tips in mijn allereerste vlog hieronder.


Tip 1: Wat verwacht de OR zelf?
Pak niet direct de begroting erbij. Blik eerst eens als OR vooruit naar wat je zelf komend jaar verwacht. Voorzie je als ondernemingsraad bijvoorbeeld de aankoop van een stuk grond omdat de organisatie uit wil breiden? Of verwacht de OR binnenkort bouwketen op het terrein voor een verbouwing van het huidige pand?

Het kan ook zijn dat het bestaande ICT-systeem verouderd is en dat de ondernemingsraad al signalen opving dat de ICT-afdeling het plan heeft om een nieuw systeem aan te schaffen. Vaak weet de OR via de bespreking algemene gang van zaken (artikel 24 overleg) of uit gesprekken met de achterban wat er zoal in het vat zit.

Check de verwachtingen in de begroting. Ziet de OR zijn verwachtingen terug?

Tip 2: Welke grote investeringen staan in de begroting?
In de investeringsbegroting staat een opsomming van investeringen. Kijkend naar de begroting zullen daar een aantal grote bedragen uitspringen. Vervolgens is de vraag of dit ‘belangrijke investeringen’ zijn zoals bedoeld bij het adviesrecht.

Een reguliere vervanging van bijvoorbeeld kantoormeubilair is niet zo snel een belangrijke investering als een even grote investering in een extra kantoorpand. Bij een nieuw kantoorpand zal de OR nieuwsgierig zijn waarom een extra kantoorpand nodig is; of dit uitbreiding van werknemers betekent en waarom de keuze op een koop- i.p.v. huurpand valt.

In de Wet op de Ondernemingsraden staat geen bedrag (bijvoorbeeld boven 1 miljoen) of percentage (zoals 15% van de investeringsbegroting) genoemd wanneer een investering ‘belangrijk’ is. Of een investering belangrijk is, hangt onder meer af van de financiële-, organisatorisch- en personele gevolgen. Om dat te beoordelen weegt mee of het om een kleine dienstverlenende organisatie gaat of een grote productieorganisatie met dure machines.

Tip 3: Ook kleine investeringen kunnen grote impact hebben
Focus als OR niet alleen op de grote investeringen. Ook kleine investeringen kunnen grote impact hebben op de organisatie en zijn werkprocessen. Vraag als OR door naar het verhaal achter de cijfers. Er kan een ander type medewerker nodig zijn met andere kennis en vaardigheden dan de huidige bezetting. Zo kan een aanvankelijk kleine ingreep (kleine investering) op den duur een aanpassing in personeelsbestand betekenen.

Deel dit bericht op

Geschreven door Carla de Bont

Senior adviseur
Drs. Carla de Bont is sinds 1999 senior adviseur bij OR Consultancy. Advisering, procesbegeleiding en trainingen verzorgt zij vanuit bedrijfskundig perspectief. Zij is een adviseur met een brede blik. Bij […]

Lees meer