Private equity en de rol van medezeggenschap

Over private equity en de rol van medezeggenschap is niet veel geschreven. Voor het eerst komt OR Consultancy met een substantiële uitgave over de plaats en positie van ondernemingsraden in de wereld van de particuliere investeerders.
Veel ondernemingsraden zien zich vaak door hun directies voor een voldongen feit geplaatst als het gaat om de overname door een private-equityfonds. Dit boek is erop gericht medezeggenschapers te attenderen op de mogelijkheid van een overname door deze fondsen en is ondernemingsraden behulpzaam om effectief te zijn in het adviestraject.

Kansen en bedreigingen

‘Overname door een private-equitypartij, hoeft niet negatief te zijn’, aldus Celine Boudewijn en Thomas Dreessen, adviseurs bij OR Consultancy. Zij zijn er helder over dat het voor bedrijven kansen met zich mee kan brengen: nieuwe investeringen of machines, nieuwe markten en daarmee groeimogelijkheden. Zo’n overname is echter niet een proces van louter kansen. Private-equitefondsen voegen waarde aan de ondernemingen toe, om uiteindelijk een hoger rendement op hun investering te realiseren. Op termijn trekken private-equitypartijen zich ook weer terug uit de onderneming. Naast bewuste waardevermeerdering is er ook een bewuste en vaak vooraf bepaalde exit strategie.
De bonden en veel ondernemingsraden voorzien bij dit type overname krimp of banenverlies. Deze scenario’s zijn geen noodzakelijkheid, maar wel perspectieven om oog voor te houden.

In hun adviespraktijk merken Thomas Dreessen en Celine Boudewijn dat private equity voor veel ondernemingsraden op afstand staat. Dat is niet vreemd; overnames door deze fondsen spelen zich vaak hoog in de juridische structuur af of zijn aan het zicht van medezeggenschappers onttrokken door allerlei sub holdings. Maar opmerkelijk is het wel, omdat achter heel veel overnames private equity betrokken is. Het gevolg is dat ondernemingsraden bij tijd en wijle verrast worden door de mededeling dat er een overname door een fonds gaat plaatsvinden en zij naar hun idee ‘alleen nog maar bij het kruisje kunnen tekenen’.

Praktische handvatten

Volgens Celine Boudewijn en Thomas Dreessen, geeft dit boek inzicht in wat private equity is, hoe de fondsen opereren en op welke manier organisaties worden aangestuurd voor en na een dergelijke overname.
Het boek bevat – naast informatie over de documenten die voor een ondernemingsraad belangrijk zijn – organisatiekundige, culturele en ‘medezeggenschapstechnische’ handvatten om als ondernemingsraad slagvaardig in een overnameproces te kunnen acteren.
Als adviseurs bij OR Consultancy kunnen Celine en Thomas een multidisciplinaire aanpak verzorgen om op die manier alle aspecten die een rol spelen bij dit type overname aan de orde te stellen.

Meer informatie over private equity en de rol van medezeggenschap

Wil je meer te weten komen over private equity en de rol van medezeggenschap of welke adviserende rol wij kunnen spelen? Laat hieronder je gegevens achter, we nemen snel contact met je op.

Of bestel het boek bij OR Consultancy, de kosten bedragen € 27,25 excl. 9% btw.

Je gegevens

  • OR Consultancy is toegewijd aan het beschermen en respecteren van je privacy. We gebruiken je persoonlijke informatie om je account te beheren en de producten en/of diensten te leveren waar je ons om vraagt. Van tijd tot tijd willen we contact met je opnemen over onze producten en/of diensten, en andere inhoud die je interessant zou kunnen vinden. Als je hiermee akkoord gaat, vink dat dan hieronder aan.

  • Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe je je afmeldt en hoe we ons inzetten om je privacy te beschermen en respecteren.

    Door op de onderstaande knop te klikken, geef je OR Consultancy toestemming de ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.