Hoe bevorder je als OR de zorg voor het milieu?

Artikel 28 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) gaat over de zogenoemde stimulerende taken van de ondernemingsraad. Lid vier van dit artikel is als volgt: ‘De ondernemingsraad bevordert naar vermogen de zorg van de onderneming voor het milieu, waaronder begrepen het treffen of wijzigen van beleidsmatige, organisatorische en administratieve voorzieningen in verband met het milieu.’ Maar hoe doe je dat in de praktijk?

In deze bijdrage geen allesomvattende methode maar een toepassing op een heel actuele ontwikkeling: het Energieakkoord.

Klimaatverandering, energietransitie en uitstootreductie, zet een willekeurig nieuwsprogramma aan en de kans is groot dat minimaal één van deze termen voorbij komt. Op allerlei niveaus wordt gesproken over hoe ervoor te zorgen dat de wereld over 100 jaar nog steeds leefbaar is. In Nederland is dit onder andere vertaald in het Energieakkoord voor duurzame groei. Consumenten, het bedrijfsleven en de overheid moeten de krachten bundelen om de doelstellingen uit dit akkoord waar te maken. Hoe zou je daar als ondernemingsraad aan kunnen bijdragen? Mijn aandacht werd getrokken door de ‘Wetchecker Energiebesparing’.

Aan welke zogenoemde energiebesparingsmaatregelen moet jouw onderneming exact voldoen? In de voorbije jaren is veel wet- en regelgeving ontwikkeld maar de vraag is wat nu voor wie van toepassing is én op welke manier je aan de verplichtingen kunt voldoen. Met de Wetchecker is dit, volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, gemakkelijk te achterhalen. En daarna volgt vast een goed gesprek tussen OR en bestuurder. Wat je nodig hebt zijn de volgende zaken:

  • De energierekening, uitgesplitst in elektriciteits- en aardgasverbruik en/of aardgasequivalenten
  • De financiële jaarrekening
  • Het aantal werknemers
  • Het gebouwoppervlak van alle gebouwen en gebruiksoppervlak van de kantoorfunctie

Deze voer je in en daarna wordt duidelijk in hoeverre jouw onderneming voldoet en op welke manier jouw onderneming zou kunnen voldoen. Als ondernemingsraad kun je het initiatief nemen in deze:

  • Probeer om zelf de noodzakelijke informatie te achterhalen zodat je de Wetchecker Energiebesparing zelf kunt invullen.
  • Zorg er dan ook voor dat je weet hoe de betreffende informatie te analyseren. Weet bijvoorbeeld hoe je de financiële jaarrekening  kunt lezen.
  • Onderzoek vervolgens wat je verder wilt doen met de uitkomst van Wetchecker Energiebesparing. Rond een heel ander thema heb ik een blog geschreven met daarin vijf manieren om een thema op de kaart te zetten. Doe er je voordeel mee.

Het belangrijkste is om je als OR te realiseren dat een van je plichten is om een thema als de zorg voor het milieu binnen je onderneming te stimuleren. Dat kan door heel uitgebreide analyses te maken van hoe het er in de organisatie voor staat en hoe je dat als OR zou willen veranderen. Het kan ook door slim gebruik te maken van tools die er zijn zoals de Wetchecker! Heel veel succes!

De Wetchecker Energiebesparing is hier te vinden.

Deel dit bericht op

Geschreven door Pieter Landwehr Johan

Senior adviseur
Drs. Pieter Landwehr Johan adviseert sinds 2006 ondernemingsraden, directies en HR-functionarissen in complexe verandertrajecten (reorganisaties, fusies en overnames). Contra-expertise vanuit bedrijfskundig perspectief en hoogwaardige procesbegeleiding zijn daarbij zijn belangrijkste aandachtsgebieden. […]

Lees meer