Beter met de stroom mee, dan er tegenin

De decembermaand is begonnen en dat betekent op veel vlakken de balans opmaken. In deel zeven Steven van Slageren:  “Als je niet tegen de stroom in kunt zwemmen, kun je beter met de stroom meegaan”.

Steven van Slageren

 

In 2018 heb je veel ondernemingsraden ondersteund. Op wat voor manier is het ‘jouw’ ondernemingsraden gelukt om invloed uit te oefenen? Heb je bijvoorbeeld een concreet voorbeeld?

Wat me allereerst opviel, is dat organisch veranderen terug is van weggeweest. Of weggeweest? Eigenlijk is het nooit weggeweest, maar werden er allerlei andere titels opgeplakt. Geleidelijke verandering of participatief de toekomst in, of meer van dergelijke fraaie titels. De onderlinge beweging is haast overal hetzelfde.

Nog steeds gebeurt het, dat er hard ingegrepen wordt en een reorganisatie doorgevoerd op de meer traditionele wijze. Maar, wellicht omdat de economie weer beter draait, wordt vaak voor de geleidelijke weg gekozen. Iemand zei: “Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje!” Met andere woorden, ook als je een behoorlijke draai wilt maken, begint het met kleine stapjes. Als de richting duidelijk is en je de stapjes in de goede richting zet, kom er uiteindelijk ook. Maar vaak wel met meer draagvlak en inzet van medewerkers zelf.

Voor veel OR’en blijft dit een lastig gegeven. Die zijn gewend om duidelijke plannen te hebben en advies te kunnen geven over concrete verandering. Bij geleidelijke veranderingen zijn dat soort momenten vaak moeilijk aan te wijzen. Gelukkig zijn er steeds meer OR’en die denken: als dat is hoe het gaat, dan moeten we ons daar op instellen. Niet tegen de stroom in, maar met de stroom mee.

Zo was er een OR die een plan gemaakt heeft om breed in de organisatie zicht te krijgen en te houden op wat er gebeurt. Die hebben een scholing gesprekstechnieken opgezet. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste informatie krijgt van afdelingshoofden, teamleiders en naderen om voeling te houden op wat er gebeurt? Uiterst nuttig om daarmee aan de slag te gaan.

Met welke ontwikkeling zou iedere ondernemingsraad wat jou betreft aan de slag moeten in 2019? En heb je ook een idee hoe OR’en dat zouden kunnen doen?

Waar ze mee aan de slag zouden moeten? Vooral; met wat ze al aan het doen zijn! Medezeggenschap gaat wat bij betreft om invloed. Invloed op besluiten en invloed op beleid. Dat zal wellicht iedereen beamen, maar ik kom nog te vaak OR’en tegen die geen duidelijke visie of doel voor ogen hebben.

En ook de OR’en die wel heldere prioriteiten hebben, willen zich bijvoorbeeld trainen op onderwerpen die ik niet kan koppelen aan hun prioriteiten. Dat is jammer. De meeste OR’en zijn toch al erg zuinig met het gebruikmaken van hun scholingsrechten of het recht om deskundigen in te huren. Als je dat dan doet, zorg dan dat dit gebeurt op basis van wat de OR de belangrijkste onderwerpen vindt. Anders is het een beetje zonde.

Kortom, als een OR een discussie heeft over een werkplan, de vergaderingen, het inrichten van commissies, het overleg met allerlei functionarissen, of wat dan ook. Vraag je steeds af: helpt dit de OR om meer invloed te krijgen op de zaken die wij als OR het belangrijkste vinden. Als dat gebeurt, dan komt het volgens mij echt wel goed in 2019.

Bovenstaande blog is onderdeel van een serie blogs waarin de adviseurs van GITP Medezeggenschap terugblikken op 2018 maar ook vast vooruit kijken naar het nieuwe jaar: waar krijgen ondernemingsraden mogelijk mee te maken in 2019?

 

Deel dit bericht op

Geschreven door Steven van Slageren

Senior adviseur
Medezeggenschap gaat voor Steven om invloed. Invloed op besluiten over hoe een organisatie zich ontwikkeld. Invloed om de eigen werkomgeving mede vorm te geven en in te richten. Om invloed […]

Lees meer