Een doelgerichte aanpak van scholing voor de OR

Omdat veel OR’en slechts beperkt gebruikmaken van scholing, neemt het belang van de effectiviteit daarvan toe. Het antwoord op de vraag naar een hoger leerrendement, is werken met een helder doel en een mix van goed aansluitende leervormen. Nog te vaak denken OR’en eerst aan de vorm en dan pas aan de inhoud: “wij willen graag een driedaagse training …”. De urgentie van de dag bepaalt.

Tablet boeken 1200x430
En eigenlijk is dat ook helemaal niet gek! Leren en ontwikkelen is een vak en vaak niet de dagelijkse praktijk van de OR. De schone taak aan de trainer om hierin als deskundige op te treden en te helpen de beste aanpak te kiezen!

Effectief richting doel
Een manier om doelgericht te scholen, is ‘blended learning’. Bij deze manier van leren zoeken OR en trainer samen naar de optimale mix van leermiddelen. Vaak gaat het daarbij om een combinatie tussen online én live leren. Uitgangspunt is echter altijd het doel dat de OR voor ogen heeft.

Wil je bijvoorbeeld effectiever vergaderen? Kies dan niet voor een stoomcursus van een dag maar een scholingstraject met online modules, e-coaching, een middag workshops om de theorie toe te passen en enige tijd later een coach in de eigen OR-vergadering. De tijdsinvestering is gelijk maar het rendement veel hoger. Het geleerde is goed ingebed in de eigen praktijk, er zijn meerdere leermomenten en herhaling is eenvoudig online te realiseren.

Een ander voorbeeld is de startcursus die veel OR’en aan het begin van een nieuwe zittingsperiode organiseren. Een tweedaagse training sluit perfect aan bij het doel om een stevig team neer te zetten. Voor veel OR’en hoort de WOR daar ook bij. Vaak is er echter een aanzienlijk verschil in kennis tussen de nieuwe en de herkozen leden.

Een effectieve manier van leren is dan het vooraf online aanbieden van de kennis die niet voor alle leden even relevant is. Aan het begin van de training heeft ieder lid dan de basiskennis die nodig is om belangrijke discussies te volgen én kan de OR twee dagen lang aan de slag met onderwerpen waarvoor je fysiek bij elkaar moet zijn.

Voordelen blended learning

Veel organisaties werken vanuit HR al met nieuwere vormen van leren. Onderzoek van o.a. Charles Jennings laat zien dat blended learning effectiever is dan alleen leren in de trainingszaal. Daarnaast zijn er een aantal praktische voordelen:

  • Doordat je alleen fysiek bijeenkomt als dat écht nodig is, is het traject gemakkelijker te plannen. Het digitale werk kun je plaats- en tijdonafhankelijk doen.
  • Verschillen in kennis zijn eenvoudig kleiner te maken en deelnemers doorlopen alleen de voor hen relevante stappen.
  • Door het werken met diverse leervormen, sluit de training goed aan bij verschillende manieren waarop mensen leren.
  • Het geleerde blijft beter hangen doordat er meerdere leermomenten zijn. Daarnaast wordt de link naar de praktijk makkelijker door online opdrachten ná een live bijeenkomst. 
  • Door learning-on-the-job kan het reguliere OR-werk vaak grotendeels doorgaan tijdens het leren. 

Kritische succesfactoren blended learning
Goed, de OR is overstag en wil graag op een andere manier aan de slag met leren. Helaas wordt, net als met een traditionele cursus, niet ieder blended leertraject een succes. Door rekening te houden met een aantal kritische succesfactoren, vergroot je de kans van slagen aanzienlijk!

  • Werk altijd met je doelen als uitgangspunt. Coachen, advies door een deskundige, trainen, of online leren: als het middel niet aansluit bij je doel, verlies je steevast aan rendement.
  • Zorg voor commitment bij alle OR-leden,
  • Bewaak als OR goed je tijd. Online leren hoeft zeker niet per se in je vrije tijd.
  • Zoek naar efficiënte oplossingen zoals coaching in je eigen vergadering of werken met een actuele casus. Zo gaat het reguliere OR-werk onder het leren gewoon door!
  • Verdiep je goed in de mogelijkheden. Vooral online leren kan erg verschillen in kwaliteit. En leren met animaties, quizzen en games maakt de training nog leuker.
  • Bouw een goede relatie op met je trainer zodat je kritisch naar elkaar kunt zijn. Een goede trainer durft jouw vooraf bedachte aanpak ter discussie te stellen en vice versa.

In een tijd waarin we steeds minder scholen, is het belang van een goed leerrendement des te groter. Blended learning is een manier om doelgericht met leren aan de slag te gaan. Rekening houdend met een aantal kritische succesfactoren een mooie stap om als OR te overwegen alvorens de volgende 3-daagse in te plannen!

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OR/magazine door Charlotte Potman (voormalig medewerker van GITP Medezeggenschap). In overleg met haar is de tekst geactualiseerd voor deze website door Pieter Landwehr Johan.

Deel dit bericht op

Tags:

Geschreven door Pieter Landwehr Johan

Senior adviseur
Drs. Pieter Landwehr Johan adviseert sinds 2006 ondernemingsraden, directies en HR-functionarissen in complexe verandertrajecten (reorganisaties, fusies en overnames). Contra-expertise vanuit bedrijfskundig perspectief en hoogwaardige procesbegeleiding zijn daarbij zijn belangrijkste aandachtsgebieden. […]

Lees meer