Nieuw stembiljet nodig voor OR-verkiezingen?

Het kabinet gaat bij de aanstaande verkiezingen voor het Europees parlement in enkele gemeentes een test uitvoeren met een nieuw stembiljet. Als dat succesvol blijkt zou het kunnen dat het grote stembiljet overal vervangen wordt. Maar het kabinet gaat daarbij niet over één nacht ijs. De kans op foutief uitgebrachte stemmen moet zo klein mogelijk zijn!

OR-verkiezingen


Misschien is deze test ook wel een aanleiding om de verkiezingsprocedure van de ondernemingsraad (OR) eens onder de loep te nemen. Het liefst op een moment dat er nog wat getest kan worden. Een paar hulpvragen daarbij:

  1. Komt het OR-reglement nog overeen met de gewenste vorm van verkiezingen? Veel reglementen gaan nog uit van schriftelijke verkiezingen, maar in steeds meer ondernemingen worden de stemmen elektronisch verzameld…
  2. Is duidelijk op hoeveel kandidaten er gestemd moet worden om een geldige stem uit te brengen? Een stem op exact twee kandidaten is echt wat anders dan wanneer iemand maximaal vijf kandidaten mag aankruisen…
  3. Kunnen kiesgerechtigden een collega machtigen om namens hen een stem uit te brengen? En komt dat (nog) overeen met de gewenste vorm van verkiezingen?
  4. Op welke wijze is geborgd dat, bij twijfel over de uitslag, het mogelijk is om de (elektronische) stembiljetten, met inachtneming van het stemgeheim, in te kunnen zien?

Ik ben benieuwd of er ondernemingsraden zijn die, na het checken van hun reglement op deze punten, overgaan op een groot, uitvouwbaar stembiljet. De kans dat een OR naar aanleiding van het voorgaande het hele reglement onder de loep neemt, acht ik groter. En als OR Consultancy jullie daarin kan bijstaan dan dan doen wij dat graag. Succes!

Deel dit bericht op

Geschreven door Celine Boudewijn

Adviseur
Als organisatieanalist met een frisse blik adviseert Celine ondernemingsraden, HR en bestuurders bij complexe organisatieveranderingen zoals overnames, reorganisaties en fusies. Celine heeft namelijk een echte passie voor mens en organisatie. […]

Lees meer