(Ont)Regel mee! – Inspiratie voor ondernemingsraden

Het plan om in de zorg toe te werken naar minder (overbodige) regels en papierwerk zal niemand zijn ontgaan. Op 23 mei jl. publiceerden onze minister en staatssecretaris hun actieplan ‘(Ont)Regel de zorg’ hiervoor. Mooi momentum voor ondernemingsraden in de zorg om op dit vlak het gesprek aan te gaan hierover met hun bestuurder. Daarom 5 manieren waarop de OR het (ont)regelen in de eigen onderneming in gang kan zetten.

In het actieplan (zie o.a.: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/05/23/kabinet-minder-papier-meer-zorg)
worden grote veranderingen worden voorgesteld. Maar veel kleine initiatieven kunnen gezamenlijk ook een groot effect hebben.

  1. Initiatief door te agenderen
    Artikel 23 lid 2 Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft iedere OR de mogelijkheid om punten toe te voegen aan de agenda van de overlegvergadering. Hiermee wordt een gesprek over het (ont)regelen mogelijk én collega’s weten dat het onderwerp blijkbaar leeft. Immers, de agenda wordt als het goed is verspreid zodat collega’s ook hun ideeën mee kunnen geven.
  2. Initiatief buiten de overlegvergadering
    De OR kan ook zelf met een uitgewerkt voorstel komen om het (ont)regelen in gang te zetten. Door het voorstel schriftelijk in te dienen is de bestuurder niet alleen verplicht om er tijdens een overlegvergadering over te discussiëren met de OR. De bestuurder zal ook schriftelijk moeten terugkoppelen wat hij met het voorstel gaat doen.
  3. Raadpleeg de achterban
    Als het goed is, heeft de OR voorzieningen getroffen op basis waarvan hij in contact kan treden met zijn achterban. Misschien leent het thema zich wel voor een goed gesprek met de collega’s of een enquête. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten: de OR zet zichzelf op de kaart, het thema gaat misschien (nog) wat extra leven, de OR krijgt een betere kijk op de gang van zaken in de onderneming en kan daarmee zijn voorstellen beter onderbouwen.
  4. Sluit je aan in een projectgroep
    Om te kunnen (ont)regelen zullen er vast projectgroepen of iets dergelijks in het leven worden geroepen. Probeer erbij aan te sluiten! Door daar al mee te praten, wordt de kans dat ook de ideeën van de OR worden meegenomen groter. En als er geen groep is, misschien wel het initiatief nemen als OR om een dergelijk overleggremium op te tuigen.
  5. Neem het op in je visie(document)
    Veel ondernemingsraden hebben een idee waarom zij er zijn en wat ze willen bereiken. Als het (ont)regelen een belangrijk punt is voor de OR, kan het geen kwaad om dit op te nemen in je visiedocument / toetsingskader. Voor de bestuurder is het dan geen verrassing wanneer een OR kritisch is op een voorgenomen besluit omdat het onvoldoende bijdraagt aan het (ont)regelen van de organisatie…

Bovenstaande vijf ideeën kunnen OR’en helpen om, al dan niet in samenhang, het thema van (Ont)Regel de zorg in de eigen organisatie (verder) op de kaart te zetten. En uiteraard zijn er nog veel meer manieren om ermee aan de slag te gaan. Maar om het overzichtelijk te houden heb ik me beperkt tot vijf. Veel succes met (ont)regelen! Ik denk dat het nodig is en dat alle beetjes helpen.

Deel dit bericht op

Geschreven door Pieter Landwehr Johan

Senior adviseur
Drs. Pieter Landwehr Johan adviseert sinds 2006 ondernemingsraden, directies en HR-functionarissen in complexe verandertrajecten (reorganisaties, fusies en overnames). Contra-expertise vanuit bedrijfskundig perspectief en hoogwaardige procesbegeleiding zijn daarbij zijn belangrijkste aandachtsgebieden. […]

Lees meer