Als ondernemingsraad invloed in een organisatie waarin veel gebeurt

De decembermaand is begonnen en dat betekent op veel vlakken de balans opmaken. Carla de Bont gaat in op de vraag hoe OR’en het beste invloed uit kunnen oefenen in organisaties waarin veel gebeurt:

  • Kom als OR in het vizier van elke manager
  • Maak een jaaragenda 

Carla1In 2018 heb je veel ondernemingsraden ondersteund. Op wat voor manier is het ‘jouw’ ondernemingsraden gelukt om invloed uit te oefenen? Heb je concrete voorbeelden?

Dit najaar heb ik meerdere ondernemingsraden ondersteund waarbij veel in hun organisatie verandert. Aan onderwerpen voor het overleg hebben zij dus geen gebrek.

De eerste OR waar ik aan denk krijgt een nieuwe bestuurder, gaat intensiever samenwerken met andere ondernemingen in de regio, de scholing krijgt een andere vorm en er zijn veel openstaande vacatures. Deze OR begon zomer 2018 aan een nieuwe zittingsperiode met 80% nieuwe leden.

Er gebeurt veel in de organisatie en de managers gaan voortvarend aan de slag met het uitwerken van nieuwe plannen. Plannen waarvan ze zich soms later pas realiseren dat die ‘langs de OR moeten’. Om juist dat moeten eraf te halen en écht vroegtijdig betrokken te zijn was de nieuwe OR-voorzitter dan ook blij toen het dagelijks bestuur werd uitgenodigd voor de begrotingsdagen:

  • De voorzitter heeft daar verteld wat de OR wil betekenen en dat hij daarvoor ook de managers nodig heeft.
  • Als elke manager zich de vraag stelt ‘Ben ik in 2019 dingen van plan waarvoor ik (uiteraard via de bestuurder) een advies of instemming van de OR wil hebben?’ dan krijgt de OR eerder invloed.

Kortom: de OR in het vizier van elke manager (niet alleen in die van de bestuurder)!

De tweede OR waar ik aan denk heeft ook te maken met een nieuwe bestuurder. Ook is een verbouwing van het complete pand gaande en worden de effecten van de organisatiewijziging van zomer 2018 duidelijk. Verder staan Strategische Personeelsplanning (SPP) en privacy op de agenda. Daarnaast wil de OR de contacten met de achterban versterken en zijn eigen visienota uitdragen.

De OR heeft een jaaragenda gemaakt. Hierin staan alle onderwerpen, wat de rol van de OR is per onderwerp en wanneer het wordt besproken. Zo krijgt de OR meer invloed omdat hij overzicht heeft op wat eraan zit te komen, met de bestuurder afspraken maakt over timing van de aanvragen en tijdig aan de bel kan trekken als stukken ontbreken. Bovenal is het voor de OR zelf een goede manier om scherp te blijven:

  • nadenken over de onderwerpen die de OR belangrijk vindt (bijv. werkdruk) en
  • zich niet alleen laten leiden door de actualiteit.Dus: voorkom dat de OR zich laat leiden door de actualiteit: maak een jaaragenda

Bovenstaande blog is onderdeel van een serie blogs waarin de adviseurs van GITP Medezeggenschap terugblikken op 2018 maar ook vast vooruit kijken naar het nieuwe jaar: waar krijgen ondernemingsraden mogelijk mee te maken in 2019?

Deel dit bericht op

Geschreven door Carla de Bont

Senior adviseur
Drs. Carla de Bont is sinds 1999 senior adviseur bij OR Consultancy. Advisering, procesbegeleiding en trainingen verzorgt zij vanuit bedrijfskundig perspectief. Zij is een adviseur met een brede blik. Bij […]

Lees meer