Blijft onze ondernemingsraad bestaan bij een fusie, reorganisatie of centralisatie?

Als een organisatie gaat fuseren, de zeggenschap wordt gecentraliseerd of er sprake is van een andere belangrijke organisatiewijzing dan richt je je als ondernemingsraad vaak eerst op het adviestraject. Daarna – maar het liefst gelijktijdig – komt ook de vraag: hoe gaat onze medezeggenschap er in het vervolg uitzien? Is het logisch om die aan te passen?

 

In de praktijk worden deze vragen vaak net wat anders verwoord of opgeknipt in deelvragen:

  • Blijft onze ondernemingsraad bij een fusie bestaan?
  • Wanneer moet er een centrale ondernemingsraad komen?
  • Wat is het verschil tussen een ondernemingsraad en een onderdeelcommissie (OC)?
  • Worden onderdeelcommissies per locatie of divisie ingesteld?
  • De zeggenschap wordt gecentraliseerd met één raad van bestuur, wat betekent dit voor de medezeggenschap?
  • Er is sprake van een overgangssituatie, hoe borgen we de medezeggenschap?
  • Hoe bepalen we wat een passende medezeggenschapsstructuur is voor de nieuwe situatie? 

In een serie van blogs proberen wij antwoord te geven op bovenstaande vragen. Als die grote organisatiewijziging zich dan aandient, ben je in ieder geval vast goed voorbereid op vraag-stukken rond de toekomst van de medezeggenschap. Om erin te komen in deze blog alvast een korte inleiding over verschillen in medezeggenschapsstructuren.


Andere praktijkvraag? Leg deze aan ons voor!

Medezeggenschapsstructuur
De MZ-structuur is de structuur hoe de medezeggenschap binnen de onderneming vorm wordt gegeven. Het eenvoudigste model - voor een onderneming boven de 50 medewerkers – bestaat uit één ondernemingsraad (OR).
Als er meerdere ondernemingsraden zijn dan wordt vaak een centrale ondernemingsraad (COR) ingesteld. Dan zijn er twee lagen. Een ander 2-laags model is meerdere onderdeelcommissies (OC’s) en één ondernemingsraad.
 Knipsel voor blog     Daarop voortbordurend kan ook een 3-laags model ontstaan met een COR, meerdere OR-en en meerdere OC’s. Dit model zien we vooral bij grotere concerns.
Welk model het ook wordt (er zijn nog veel meer modellen mogelijk), ze worden allemaal op-gebouwd uit één of meerdere medezeggenschapsorganen en er is altijd wel een koppeling met de manier waarop de zeggenschap in de onderneming is georganiseerd.
In onze volgende blog zetten we de verschillende medezeggenschapsorganen op een rij.

In een serie blogs nemen Carla de Bont en Pieter Landwehr Johan je mee langs diverse vraagstukken met betrekking tot medezeggenschapsstructuren en de ontwikkeling daarvan. Deze blog is onderdeel van deze serie.

 

Deel dit bericht op

Geschreven door Carla de Bont

Senior adviseur
Drs. Carla de Bont is sinds 1999 senior adviseur bij OR Consultancy. Advisering, procesbegeleiding en trainingen verzorgt zij vanuit bedrijfskundig perspectief. Zij is een adviseur met een brede blik. Bij […]

Lees meer