Corona-info

Sinds een tijdje ben ik weer aan de gang. Omdat Nederland nog op vakantie was, ben ik bezig geweest om informatie te verzamelen over de crisis waarvan de gevolgen zich volgens iedereen de komende maanden gaan manifesteren.

 

Ik moet toegeven, die zijn best wel moeilijk te begrijpen. Het is een beetje als met COVID-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt: voor de een is het dodelijk terwijl de ander er met lichte symptomen van af komt. Lui als ik ben, betrapte ik me er op dat het makkelijker was om te denken dat het allemaal wel mee zou vallen. Neem nou de voorspelde teruggang in de economie: op dit moment over het hele jaar gezien 5% (nou ja 5,1%). In eerste instantie denk je dan: ok, dat is een hap, maar dat is niet voor iedereen zo en in je hoofd rommel je dat een beetje weg. Totdat je leest dat de vorige crisis een klap van 3% was. En die vorige was best wel flink pittig. Ik was direct weer wakker.

Zo heb ik een hele berg artikelen en cijfers, gedachten en ideeën door zitten werken. Behalve een behoorlijk divers maar overwegend donker gekleurd beeld en een overwegend naar gevoel, leverde dat heel veel vragen op. Want deze crisis komt in een tijd waarin er al veel aan het veranderen is.
Een van de conclusies die door velen wordt getrokken is dat die veranderingen door deze crisis versneld zullen worden. Met name alles dat met digitalisering te maken heeft. Tel uit je winst.

De overheersende vraag die ik nu heb is: maar wat betekent dit nu allemaal? Wat betekent dit nou voor mij en het bedrijf waar ik werk? En voor u, voor uw organisatie? Is uw bedrijf aan het groeien geslagen, of gebeurt er niet zo heel veel met de omzet? Dondert het spul dadelijk volledig in elkaar? Of zeilt u met uw bedrijf langs de meeste klippen? Gaat het failliet misschien?

Algemene cijfers en verwachtingen, vergelijkingen met de vorige crises, de verwachte uitwerking van maatregelen, ze zijn pas echt informatie als uw eigen relevante cijfers ertegen af worden gezet. Op het moment dat je je eigen leven ermee kunt verbinden en je kunt zien waar je zelf staat, krijgen algemene cijfers pas betekenis. Zaak dus voor u als OR om de feiten voor uw club helder op een rijtje te krijgen. Voordat u adviezen geeft of instemt.

Kreeg ik toch weer een helder hoofd, u hopelijk ook de komende periode.

Deel dit bericht op

Geschreven door André van Deijk

Senior adviseur
Pragmatisch op inhoud en proces drs. André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij biedt sinds 1994 ondernemingsraden (en regelmatig ook hun bestuurders) op een pragmatische manier inhoudelijke […]

Lees meer