Effectief samenwerken als ondernemingsraad: de trainingszaal als escaperoom

Ondernemingsraden krijgen zelden te maken met eenvoudige vraagstukken. Een advies- of instemmingsaanvraag kan dan wel over één onderwerp lijken te gaan, vaak zit er meer achter maar zie je dat niet direct. Tijdens een training heb je als ondernemingsraad de kans om hierin te groeien. En daarvoor kun je best een andere werkvorm kiezen. Wat te denken van een ‘gijzeling’ ?
Blog Ernst, gijzeling

Als het losgeld niet binnen een uur terecht en betaald is, zult u deze ruimte niet meer verlaten. Met deze woorden, werden de leden van de ondernemingsraad begroet, toen ze vorige week na een pauze de cursusruimte weer betraden. De zo keurige zaal is een ‘puinhoop’, waarin tafels en stoelen omgegooid lijken en overal ligt wat aan troep. Ook het feit dat men verwelkomd wordt door gemaskerde mensen, roept even een ongemakkelijke sfeer op.

Even….., want al snel begrijpt de ondernemingsraad dat de volgende interactieve oefening van start is gegaan.

Als eerste word ik als  trainer aangekeken met blikken van: Wat heb je nou weer verzonnen, maar dan gaan ze aan de gang om de voorgelegde situatie (met alle uitdagende puzzels) aan te pakken.
 
Dit soort werkvormen leent zich goed bij ondernemingsraden die de vraag hebben hoe ze effectief en doelmatig om kunnen gaan met complexe situaties. Situaties waarbij de ondernemingsraad:
  • de rust (lees: discipline) moet hebben om bij wijze van spreken eerst een stapje terug te doen,
  • dan het geheel te overzien,
  • alle informatie te vinden en
  • te analyseren
  • alvorens aan de oplossing te kunnen werken. 
Het is, zoals een van de OR- leden laatst zei, net een adviesvraagstuk waarin de ondernemingsraad zelf zijn weg moet zien te vinden in complexe trajecten, waarin veel relevante en veelal ook minder relevante informatie rondgaat. Maar in dat soort trajecten worden ondernemingsraden niet overvallen door gemaskerde maffiosi….althans daar ga ik van uit.
 
Ook eens een andere werkvorm inzetten tijdens je OR-training?

 

Deel dit bericht op