Sfeer en samenwerking in de ondernemingsraad verbeteren

Als ondernemingsraad praat je mee over zaken die er echt toe doen. Soms gaat het om investeren en groeien, in andere situaties gaat het juist om afscheid nemen van collega’s. Hoe beoordeel je die zaken als ondernemingsraad? En hoe ga je om met de verschillende en persoonlijke meningen binnen de raad? 
Blog Ernst, mag ik je slaan

Zeker wanneer de belangen verschillend zijn… Een beetje schuren geeft glans maar als de spanning te groot wordt, is het verstandig om te investeren in sfeer en samenwerking. Hoe? Dat kan op heel veel manieren. 
 

Mag ik je slaan…….. alsjeblieft??? Ik geef toe dat deze vraag een wat bizarre opening is voor deze blog, maar ik heb hem toch een OR- lid heel recentelijk horen stellen tijdens een training. Het antwoord zal je nog meer verbazen, want dat luidde: Moet je niet vragen, gewoon doen, waarop het betreffende OR-lid uithaalde en de ander gestrekt naar de grond ging.

Dit vraagt om uitleg. De setting van dit alles was een meerdaagse training voor een van mijn opdrachtgevers, waarbij de vraag gesteld werd op welke wijze de ondernemingsraad de onderlinge samenwerking en sfeer zou kunnen verbeteren. Een aantal uitgangspunten daarbij:

  • Samenwerken en sfeer moest niet betekenen dat men het altijd met elkaar eens moet zijn.
  • Sterker nog, de ondernemingsraad gaf aan dat men wilde werken aan het versterken van het wederzijds vertrouwen, zodat men ook eens een keer hartgronding met elkaar oneens kon zijn, zonder dat dit ten koste zou gaan van de onderlinge saamhorigheid.
  • Oh ja en het mocht best spannend worden.
Mensen die mij kennen weten dat je mij nooit zo’n halve vinger moet geven, waant dan pak ik gelijk de hele hand, of in dit geval de hele vuist. Samen met een mij bekend stuntteam en een cameraman hebben we de ondernemingsraad vervolgens meegenomen in de kunst van het filmgevecht.
Bedoeling van deze oefening is dat de ondernemingsraad alle facetten van dit ‘gevecht’, qua technieken onder de knie zou krijgen, om vervolgens een verhaal te bedenken en dit voor de camera uit te voeren.
 
Dit gaf iedereen de kans:
  • te kijken wat hij/zij leuk vond om te doen en
  • welke kwaliteiten ingezet konden worden.
  • Men leerde verantwoord vallen (en opstaan),
  • slaan (zonder te raken) en
  • incasseren (zonder geraakt te zijn),
  • denken en werken met eigen scenario’s en
  • vooral dat samenwerken dan leuk is.
De beelden van het uiteindelijk gevecht zul je niet terugvinden op Youtube. Die blijven in de kluizen van deze ondernemingsraad. De bestuurder die de film ’s avonds zag vroeg de raad wel of hij nu ook eens mocht slaan. De vraag werd met een grote glimlach gesteld.
 
Ook eens een andere werkvorm inzetten tijdens je OR-training? 
 

Deel dit bericht op