Wil jij dan die opdracht voor me doen?

Als verse ‘thuis-les-gevende-ouder’ val ik tijdens deze lockdown van de ene verbazing in de andere. Ik heb al een prachtige tekening van onze zoon ingelijst en sta ervan versteld dát hij al kan schrijven en al helemaal wat. Zouden deze sprongen te maken kunnen hebben met het adagium van onze school voor tijdens het thuisonderwijs ‘Wees kalm en zorg voor vrolijkheid en plezier.’? Het helpt mij in ieder geval. En ik leg het ook uit als een oproep om bewust of onbewust rekening te houden met de leervoorkeur van mijn kind. Dat doe ik in mijn dagelijkse werk immers ook zoveel mogelijk.

Manon Ruijters beschrijft dat de context waarin geleerd wordt, erg kan verschillen.
Dit leidt tot vijf verschillende leervoorkeuren: Kennis verwerven uit bijvoorbeeld een boek, ontdekken door het zelf uit te vinden, iets nieuws oefenen in een veilige omgeving, leren door te participeren / te sparren met anderen en de kunst afkijken bij anderen in de praktijk. De voorkeur verschilt van persoon tot persoon en die kennis kan helpen om iemand te ondersteunen in haar / zijn leerproces.

Tijdens de afgelopen weken hebben we vrijwel alle opdrachten van school gedaan. Maar wel op basis van een goede fundering: eerst zorgen voor kalmte, vrolijkheid en plezier. En op een manier die aansluit bij onze zoon: qua vorm, qua volgorde en qua tijdstip. Ach, en dat hij dan bedenkt ‘dat papa wel een opdracht kan uitvoeren die ik niet zo leuk vind’, neem ik op de koop toe!

Hoe ik het toepas in mijn werk? De ‘hoe-help-ik-je-het-beste-vraag’ is relevanter dan ooit. Ik spar meer met opdrachtgevers over de aanpak van actuele dossiers dan dat ik oefen met hoe zij het zouden kunnen aanpakken. En door meer in te zetten op online kennisoverdracht (zonder actieve rol voor mijzelf op dat vlak) blijft er meer ruimte om die sparringpartner te kunnen zijn.

Deel dit bericht op

Geschreven door Pieter Landwehr Johan

Senior adviseur
Drs. Pieter Landwehr Johan adviseert sinds 2006 ondernemingsraden, directies en HR-functionarissen in complexe verandertrajecten (reorganisaties, fusies en overnames). Contra-expertise vanuit bedrijfskundig perspectief en hoogwaardige procesbegeleiding zijn daarbij zijn belangrijkste aandachtsgebieden. […]

Lees meer