Winterblues

Gepubliceerd door André van Deijk op 27 januari 2020

Ik heb een beetje last van winterblues. Dat komt omdat de Kerst altijd een verademing is na de najaarsdrukte. Even vrij, de kerstboom met zijn lichtjes, gezellig thuis met vrienden en familie over de vloer. Heerlijk. En dan januari als een zwart gat als eerste van de langste maanden van het jaar met donker grauw weer en niets om naar uit te kijken. Nou ja, op de korte termijn dan.

Winterblues

Voor de Kerst is een van onze collega’s met pensioen gegaan. Hij laat weten vanaf Tenerife dat het leven zonder werk ook heerlijk is. En dan komen al die collega’s in gedachten, door de jaren heen, die aangaven, niet zo ver weg van hun pensioen, het een beetje rustig aan te willen doen, meer met de kleinkinderen te willen spelen, wat vaker thuis te willen zijn met hun vrouw omdat het leven al zo snel gaat.

Ik heb een beetje last van de winterblues. In de file, drie uur onderweg van Amsterdam naar Eindhoven, in de regen met duizenden tegelijk. Terwijl aan de andere kant minstens zoveel mensen op weg zijn naar Amsterdam. Ook in de file. 900 kilometer zegt de radio.

In de auto, in de file, droom ik van eindeloos veel vrije tijd. Hoezo in het donker de deur uit en weer terug? Uitslapen, elke dag als je wilt! Ik denk aan Nederland en zie eindeloze hobby’s traag door het leven gaan. Och, kon ik maar eerder met pensioen gaan!

Ik heb echt last van de winterblues… Maar gelukkig, u bent er weer! Mijn telefoon gaat. U belt over een ruzie over de structuur van de medezeggenschap in uw organisatie. U mailt over een vergadering over outsourcing en hoe om te gaan met de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden van de collega’s die u gaan verlaten. Met een workshop over arbeidsvoorwaarden en de rol van de OR als je geen CAO hebt. Met nieuwe vormen van medezeggenschap die iedereen aanspreken. U appt over de oprichting van uw Europese ondernemingsraad!

Het leven komt weer op gang en heel voorzichtig denk ik aan het voorjaar en de zomer als de lucht weer is gevuld met licht en met het groen van de bomen.

Dank u wel! Het is pas januari maar met al het werk dat weer op gang komt, vliegt de winterblues het raam uit en fluit ik zachtjes, in de auto, in de file een voorzichtig lentedeuntje. Niet al te enthousiast, maar met voldoende levensvreugde om er weer stevig tegenaan te kunnen gaan.

Deze blog is als column op ORnet  gepubliceerd op 21 januari 2020.


Op de hoogte blijven

Elke maand tips, nieuws en inspiratie voor de OR, bestuurder en HR-manager.

Populaire blogs