Juridische dienstverlening op het gebied van arbeidsrecht, medezeggenschapsrecht en ondernemingsrecht

Ons portfolio is breed. Geen vraagstuk is ons te ingewikkeld. Om een indruk te krijgen van wat wij zoal voor je kunnen betekenen, hebben we een aantal voorbeelden op een rij gezet van juridische zaken die wij voor onze opdrachtgevers hebben opgepakt.

Overgang van onderneming

Een ICT-bedrijf wordt via aandelenoverdracht overgenomen door een concurrent. In het adviestraject laten wij de ondernemingsraad afspreken dat de regels rond overgang van onderneming gelden. Dit is namelijk wettelijk gezien niet het geval, maar maakt de positie van medewerkers bij latere integratie van afdelingen of arbeidsvoorwaardenharmonisatie een stuk beter.

Medezeggenschapsstructuren

Bij een groot bouwbedrijf heeft een herstructurering plaatsgevonden waardoor de zeggenschapslijnen zijn veranderd. Dit heeft ook gevolgen voor de gelaagde medezeggenschapsstructuur. In een aantal sessies met alle medezeggenschapsorganen, directie en HR hebben we vormgegeven aan nieuwe medezeggenschap, inclusief bijbehorende reglementen en instellingsbesluiten.

Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden

Na de fusie van twee organisaties uit de chemische industrie moeten de arbeidsvoorwaarden kostenneutraal in elkaar geschoven worden. Hoewel medewerkers zich zorgen leken te maken over de leaseregeling en andere secundaire arbeidsvoorwaarden, zijn wij met beide ondernemingsraden begonnen bij functies, loonschalen en aantal vakantiedagen. In samenspraak met HR werd het een omvangrijk maar helder proces met goede afspraken zodat medewerkers er niet op achteruit gingen.

Plaatsingsprocedure

Een woningstichting richt zijn bedrijf anders in. Dit leidt tot andere functies en minder FTE. Bij geringe functiewijziging moet afgespiegeld worden, bij grote functiewijzigingen vervalt de functie en bij nieuwe functies mag de werkgever via interne sollicitatie de juiste medewerker kiezen. Wij hebben voor directie en ondernemingsraad beoordeeld waar sprake is van geringe functiewijzigingen, nieuwe functies, uitwisselbare functies, afspiegeling, sollicitatieprocedure etc. als waarborg voor een eerlijk proces.

Fusie en overname

Bij de fusie van twee farmaceutische bedrijven, die werd begeleid door een bedrijfskundige collega, hebben wij zorg gedragen voor een ondernemingsovereenkomst waarin o.a. werd vastgelegd dat het sociaal plan (dat zou aflopen) langer van kracht is.

Reorganisatie

Een van oorsprong Nederlandse slotenfabrikant, nu onderdeel van een internationale organisatie, wordt ‘Benelux’. In goed overleg met directie en HR kunnen wij het Benelux-hoofdkantoor in Nederland houden. Het magazijn wordt geoutsourcet naar een derde partij, in een realistisch tijdpad en met een goed sociaal plan voor de desbetreffende medewerkers. Niet alle activiteiten die de directie wenst te verplaatsen naar België gaan daar naartoe. Een bedrijfskundige collega heeft vastgesteld wat wel en niet past binnen de bedrijfsstrategie en de directie heeft het uiteindelijke advies van de ondernemingsraad opgevolgd.

Sociaal plan

Een groot detailhandelsbedrijf moet vanwege internationale strategie de Nederlandse stafafdelingen per direct outsourcen naar het nieuwe Europese hoofdkantoor in Brussel. De directie wil graag met de ondernemingsraad en niet met de vakbonden een sociaal plan afsluiten. In drie weken tijd zijn we in constructief overleg met alle partijen tot mooie afspraken gekomen. De vakbonden uiteraard niet volledig buiten schot, maar op de achtergrond. Win-win voor iedereen!

Adviesaanvraag

De bestuurder van een productiebedrijf heeft geen advies gevraagd voor het inschakelen van een externe deskundige die optimalisering van het bedrijfsproces heeft onderzocht. In overleg met ondernemingsraad en bestuurder hebben we kunnen afzien van een juridische procedure bij de Ondernemingskamer. Via gesprekken met medewerkers hebben we alsnog input van hen op de gewenste optimalisering en daarmee evenwicht in de uiteindelijke besluitvorming van directie gekregen.

Instemmingsaanvraag

De wijzigingen in de Arbowet hebben bij klanten geleid tot instemmingsaanvragen op de rol van bedrijfsarts, en positie en taken van de preventiemedewerker. Ditzelfde geldt voor de wijzigingen in de privacywetgeving. Wij helpen onze klanten via workshops, whitepapers en advies op maat.

Arbeidsrecht

In het kader van aanstellingsbeleid wil de directie van een accountantskantoor een concurrentiebeding invoeren. De ondernemingsraad vraagt ons onze mening over het beding op zich, en of dit ook kan gaan gelden voor alle huidige medewerkers. We geven advies op basis van recente jurisprudentie, goed werkgeverschap en goed werknemerschap.

Ondernemingsrecht

  • Een juridische fusie
  • Statutenwijziging
  • Deponering van jaarstukken
  • Bestuurdersaansprakelijkheid
  • Van Stichting naar BV
  • De werknemerscommissaris

Thema’s waarbij vooral ondernemingsraden ons benaderen voor advies:

Cao-recht

Een zorgorganisatie vraagt ons hulp bij de invulling van een aantal secundaire arbeidsvoorwaardelijke regelingen zoals werktijden en contractenbeleid die cao-partijen hebben gedelegeerd aan de ondernemingsraad.

Ondernemingsovereenkomst en convenant

Aan het begin van een grote organisatieverandering bij een academisch ziekenhuis zorgen wij voor het vastleggen van de juiste volgorde in het traject en adviesmomenten van de ondernemingsraad op onderdelen in een ondernemingsovereenkomst.