Reorganiseren gaat over het aanpassen van organisaties aan de wereld als die verandert. Adviesrecht gaat over de rol die de ondernemingsraad daarin speelt.
We leven in een periode van disruptie, versnelling en verdieping van veranderingen. Veel daarvan komen voort uit technologische en sociale ontwikkelingen die hun weerga niet kennen.
In veel adviesaanvragen wordt de strategische vraag die eronder ligt niet eens benoemd. Ja, er worden bijvoorbeeld kosten bespaard, maar waarom dat moet gebeuren? Dat blijft vaak in het midden. In het waarom van de strategische vraag achter de adviesaanvraag zit de sleutel tot echte medezeggenschap: want waarom iets gebeurt moet op een heldere en verifieerbare manier worden uitgelegd. Dus waar je niet direct meepraat over de strategie, moet je die wel in zijn gevolgen kunnen begrijpen.
Als OR heb je adviesrecht. Het adviesrecht is opgenomen in artikel 25 van de Wet op ondernemingsraden en dus een essentieel onderdeel van jouw werk als OR lid.
Je wilt er zeker van zijn dat je advies bijdraagt aan een gezonde organisatie die toekomstbestendig is. En dat je collega’s een goed toekomstperspectief houden. Dat begint met een invloedrijke uitgangspositie. Zorg ervoor dat je tijdig betrokken bent in het proces zodat je eindigt met heldere afspraken, waardoor je ook betrokken blijft als het besluit wordt uitgevoerd.
Dat lijkt makkelijk, maar kan uiteraard snel complex worden. OR Consultancy is specialist op dit gebied. Onze consultants kunnen je helpen met het adviesrecht naar aanleiding van een reorganisatie.
Meer informatie tref je aan in onze blogs en whitepapers over dit thema.
Als je een vraag hebt of liever direct een adviseur spreekt: mail of bel ons.