Een OR-advies kan best positief én kritisch zijn

De decembermaand is begonnen en dat betekent op veel vlakken de balans opmaken. In dit vierde deel Jurre de Haan die organisch veranderen en het belang van meer positiviteit op passende wijze met elkaar verbindt.

Jurre foto

In 2018 heb je veel ondernemingsraden ondersteund. Op wat voor manier is het ‘jouw’ ondernemingsraden gelukt om invloed uit te oefenen? Heb je bijvoorbeeld een concreet voorbeeld?

Ik heb in 2018 vooral gesproken over invloed op ‘organisch veranderen’. De manier van veranderen waarbij niet alles vastomlijnd is en te vatten in een concreet uitgeschreven plan. Wél een veranderproces met een stip op de horizon en een dosis vertrouwen dat we er met elkaar onderweg wel uitkomen. Dit is ook het veranderproces waarin de WOR niet voorziet, maar eigenlijk toch ook weer wel. Want waar staat in de WOR dat je alleen maar invloed uitoefent door te reageren op uitgewerkte plannen?

Juist in die gezamenlijke zoektocht naar jouw organisatie in 2022 is het belangrijk dat je een gesprekspartner van bestuurder en collega’s bent waar men op terug kan vallen. Een sterke OR met een duidelijk én bij alle stakeholders gekende visie over wat belangrijk is tijdens het veranderproces. Dan hoef je niet bij elke kleine verandering aan de zijlijn mee te kijken. De direct betrokkenen bij al deze veranderingen heb je dan namelijk aan de voorkant al meegegeven waar aandacht voor moet zijn. Zo stel je collega’s in staat om vanuit jullie eigen gedachtegoed, zelf het gesprek aan te gaan over de vraagstukken waar zij zelf verantwoordelijk voor zijn. Zo draag je gelijk ook bij aan de ontwikkeling van eigenaarschap. Want daar is jouw organisatie toch ook naar op zoek?

Met welke ontwikkeling zou iedere ondernemingsraad wat jou betreft aan de slag moeten in 2019? En heb je ook een idee hoe OR’en dat zouden kunnen doen?

Het aantrekken van de arbeidsmarkt en de toenemende zoektocht naar geschikte collega’s. Employer Branding – hoe krijg ik als organisatie een aantrekkelijk imago op de arbeidsmarkt  – wordt daarbij steeds belangrijker en ook de OR speelt daarbij een rol. Door hier over mee te denken, maar ook door het juiste voorbeeld te geven. Een meer positieve sfeer in de organisatie helpt immers de juiste collega’s aan te trekken.

Ook de OR kan hieraan bijdragen, door te letten op je toon in je communicatie met bestuurder en collega’s. Minder wijzen op alles wat er niet goed gaat. Meer praten over datgeen wat je al ziet groeien, maar je graag nog meer terugziet in de organisatie. Dat wat je aandacht geeft groeit. Een advies met een positieve toon kan ook kritisch zijn, maar is vaak een stuk krachtiger. Jij gaat zelf toch ook liever werken bij een organisatie waar het steeds beter gaat?

Bovenstaande blog is onderdeel van een serie blogs waarin de adviseurs van GITP Medezeggenschap terugblikken op 2018 maar ook vast vooruit kijken naar het nieuwe jaar: waar krijgen ondernemingsraden mogelijk mee te maken in 2019?

Deel dit bericht op

Geschreven door Jurre de Haan

Senior adviseur
Mr. drs. Jurre de Haan adviseert ondernemingsraden bij juridische en bedrijfskundige vraagstukken. Denk aan ondersteuning bij reorganisaties, fusie, overnames, harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, sociaal plan, ondernemingsovereenkomsten en andere complexe verandertrajecten. Contra-expertise […]

Lees meer