Gekozen in de ondernemingsraad…  en nu?

De samenstelling van een ondernemingsraad verandert continu. Na de algemene verkiezingen maar zeker ook wanneer tijdens de zittingsperiode nieuwe leden instromen. Stel dat je als nieuwkomer instroomt in een behoorlijk ervaren groep, hoe zorg je er dan voor dat je snel aanhaakt en jouw bijdrage kunt leveren? In deze blog geef ik je vijf tips.

 

Gefeliciteerd, je bent nieuw in de ondernemingsraad. Al klaar voor de job? Of nog op zoek naar wat handvatten? Je meer ervaren OR-leden kunnen je vast op weg helpen en ook op internet is de nodige informatie te vinden. Misschien ben je zo ook wel op deze blog terecht gekomen. Ik geef je graag vijf tips om je op weg te helpen.

Veelgestelde vragen (en antwoorden)
Nieuwe OR-leden hebben vaak dezelfde vragen. Praktische vragen rondom faciliteiten. Maar ook vragen rondom rechten en plichten, wat er van je wordt verwacht en over tijdsbesteding. Op veel websites zijn vraag- en antwoordrubrieken te vinden waar de vragen van collega-OR-leden al zijn gesteld en beantwoord. Doe er je voordeel mee en ga op zoek naar de antwoorden op jouw specifieke vragen.

Specifieke achtergrondinformatie
Misschien heb je niet direct vragen en ‘laat je het allemaal over je heen komen’. Zeker in organisaties waar de ondernemingsraad niet zo vaak samenkomt, kan het dan best een tijdje duren voor je door hebt hoe de hazen lopen. Ga in dat geval eens op zoek naar handzame documenten of websites waar kort en bondig wordt uitgelegd wat het OR-werk allemaal inhoudt. En dat hoeven zeker geen hele boeken te zijn.


Download hier onze whitepaper voor startende OR-leden 

Training Wet op de Ondernemingsraden
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) biedt veel handvatten voor het OR-werk. Maar als je enkel de wettekst opzoekt en gaat lezen, kan ik me zo voorstellen dat je misschien wel gaat twijfelen aan je OR-lidmaatschap… Probeer dan ook om de WOR te leren in de context waarin deze wordt toegepast. Dan kom je er direct achter dat de WOR slechts een middel is en niet een doel op zich. Wel is het handig om de structuur van de wet te kennen om je OR-werk goed te kunnen doen. Met een online WOR-training kun je direct, in je eigen tempo en op je eigen werkplek (of juist thuis) een stevige basis ontwikkelen.

Samen met andere OR-leden op training
Waar je ook nog aan kunt denken, is het volgen van een specifieke training voor startende OR-leden. Leuk en nuttig om met andere organisaties en hun ondernemingsraden kennis te maken en zo zelf ook te groeien in je rol. Dergelijke trainingen worden regelmatig en op verschillende plekken in het land gegeven. Vaak is het een combinatie van online trainen en bijeenkomsten op een locatie. En regelmatig zijn er ook interessante acties verbonden aan dergelijke trainingen.

Raadpleeg een specialist
En los van allerlei zaken die je zelf kunt uitzoeken of uitvoeren, zijn er ook veel OR-specialisten die je snel kunnen helpen. Dat kunnen je collega-OR-leden zijn in je organisatie of collega’s die eerder in een ondernemingsraad hebben gezeten. Maar ook buiten je organisatie zijn er genoeg specialisten te vinden op dit vlak. Hen vrijblijvend een vraag stellen kan natuurlijk altijd. Tenminste, als je mij een e-mail stuurt of even wilt bellen, dan help ik je graag op weg.
Veel succes als nieuw lid van de ondernemingsraad. Maak er wat moois van!




Deel dit bericht op

Geschreven door Pieter Landwehr Johan

Senior adviseur
Drs. Pieter Landwehr Johan adviseert sinds 2006 ondernemingsraden, directies en HR-functionarissen in complexe verandertrajecten (reorganisaties, fusies en overnames). Contra-expertise vanuit bedrijfskundig perspectief en hoogwaardige procesbegeleiding zijn daarbij zijn belangrijkste aandachtsgebieden. […]

Lees meer