Minder verkeersoverlast door online trainingen: 3 tips

De NOS rapporteerde verleden week dat Groningen zich schrap zet voor maanden verkeersoverlast. Door aanpassingen aan het wegennet is de stad binnenkort beter ontsloten. Tot die tijd zullen de werkzaamheden echter leiden tot fikse verkeersoverlast. Gelukkig dragen diverse organisaties bij aan creatieve oplossingen. Zo worden er speciale vergaderdagen en online consulten georganiseerd, andere vervoersmiddelen gebruikt, en afspraken waar mogelijk buiten de spits gepland. Zouden ondernemingsraden bij deze maatregelen betrokken zijn geweest?

Minder verkeersoverlast door online trainingen

Misschien zijn er wel regelingen opengebroken of roosters veranderd waardoor een vervoersuitdaging op de tafel van de OR is beland. Of is het thuiswerken aantrekkelijker gemaakt door nieuw beleid waarin aandacht is voor arbeidsomstandigheden en privacy van medewerkers. Er zijn vast ook ondernemingsraden die zelf hebben gekeken naar wat zij kunnen doen in hun manier van werken. Daar kunnen OR’s uit heel Nederland baat bij hebben. Want verkeersoverlast zien we helaas door het hele land.

Hoe kan jij als OR-lid een steentje bij te dragen aan het verminderen van verkeersoverlast? Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Plan vergaderingen op rustige dagen. Veel OR-tijd gaat verloren door leden die door de spits te laat komen. Heeft jouw OR al eens overwogen om de vergadering op een andere dag te organiseren? Door niet door de spits te rijden is de reis minder stressvol, neemt de kans op een parkeerplaats toe en blijft er meer tijd over voor het OR-werk. Als je dan wel een keer op een drukke dag komt, benut dan bewust de mogelijkheid om het contact met collega’s te zoeken.
  2. Faciliteer werken op afstand. Sinds de Coronapandemie werken we steeds meer op afstand, zo ook ondernemingsraden. Maar hebben alle OR-leden daadwerkelijk die mogelijkheid? Onderzoek als OR waar je de facilitering nog kan optimaliseren. En als dat is gebeurd, zorg dat ook de reglementen en afspraken hiermee in overeenstemming zijn. Zijn er bijvoorbeeld duidelijke afspraken gemaakt over stemmen vanaf de thuiswerkplek?
  3. Overweeg om scholing (deels) online te doen. Voor startende OR-leden die snel mee willen draaien met gevorderde OR-leden, is het volgen van een online training Wet op de ondernemingsraden een goed idee! Ook voor kennisintensieve onderwerpen als Arbo of financiën is een online training een heel mooie manier om snel (en zonder file) verdieping aan te brengen.

Succes met het werken aan nieuwe oplossingen!

Deel dit bericht op

Geschreven door Pieter Landwehr Johan

Senior adviseur
Drs. Pieter Landwehr Johan adviseert sinds 2006 ondernemingsraden, directies en HR-functionarissen in complexe verandertrajecten (reorganisaties, fusies en overnames). Contra-expertise vanuit bedrijfskundig perspectief en hoogwaardige procesbegeleiding zijn daarbij zijn belangrijkste aandachtsgebieden. […]

Lees meer