Digitale transformatie, nog een crisis?

De klimaatcrisis, de stikstofcrisis de vluchtelingencrisis, de energiecrisis, het is een onrustige tijd met grote thema’s die concurreren om tijd en aandacht. En ondertussen hebben we de digitale transformatie. Onverstoorbaar gaat die verder. Is dat ook een crisis? ‘Ja’ zouden de toeslagenouders zeggen, maar dat hoeft het niet te zijn.

Gewoon de volgende stap
De digitale transformatie is gewoon de volgende stap in de technologische ontwikkeling en net als bij eerdere industriële revoluties staan we aan het begin van iets waar we het eind nog niet van kunnen overzien. Die onduidelijkheid vraagt aandacht te midden van alle andere thema’s die om aandacht vragen. Die aandacht kan niet wachten, want als onverstoorbaar ook ongestuurd wordt, gaan er ernstig dingen mis. De toeslagenaffaire is een groot voorbeeld, de manipulatie van verkiezingen door Cambridge Analytica een ander. Er zijn ook kleine voorbeelden die niet het nieuws halen zoals een planningsysteem voor chauffeurs dat geen rekening houdt met regels voor rij- en rusttijden, chatbots die je nooit lijken te begrijpen, het verlies van heel veel arbeidsplaatsen bij administratieve afdelingen en discriminatie van minderheden door sollicitatierobots.

Centrale rol voor de ondernemingsraad
Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee, zeker niet! De digitale transformatie biedt fantastische mogelijkheden om dienstverlening te verbeteren en werk leuker en lichter te maken. Mogelijkheden die we dringend nodig hebben bij een krappe arbeidsmarkt, krimpende beroepsbevolking en vergrijzende samenleving. Wat nodig is, is dat de digitale transformatie gestuurd wordt. En daar kan, en moet zelfs, de ondernemingsraad een centrale rol in spelen.

Nieuwe technieken, processen en IT-systemen worden te vaak ontwikkeld zonder de inbreng van de praktijk en zonder oog voor de consequenties voor werk en medewerkers. Dan raakt de digitale transformatie ongestuurd en gebeuren er ‘ongelukken’. De ondernemingsraad kan ‘de praktijk’ inbrengen en er ook voor zorgen dat het werken in de nieuwe processen, met de nieuwe systemen, leuk en aantrekkelijk is. Techniek is niet een vaststaand gegeven, maar plooibaar en te vormen naar de wensen en de noden van klanten, organisatie en medewerkers. Dan moet je er als ondernemingsraad wel bijtijds bij zijn, namelijk als de processen en het systeem nog niet uitontwikkeld zijn. En daar gaat het vaak mis. Spreek de woorden ‘digitale transformatie’ en veel ondernemingsraden (en managers en bestuurders!) gaan achterover leunen. ‘Dat is werk voor specialisten. We wachten wel waar ze mee komen.’

Niet afwachten
Ons pleidooi is niet te af te wachten, maar als ondernemingsraad aan de slag te gaan (en ook je bestuurder op te porren). Dan kun je ervoor zorgen dat de belangrijke keuzes voor medewerkers, voor klanten en voor de organisatie op tafel komen en de juiste keuzes worden gemaakt.

Wil je er meer over weten? Neem dan contact op via 088 – 3434 250 of info@orconsultancy.nl.
We nemen graag de tijd voor een persoonlijk gesprek.

Deel dit bericht op

Geschreven door Paul Becht

Senior adviseur
Ir. Paul Becht is senior consultant en begeleidt en adviseert op diverse managementgebieden directies, managers en medewerkers, zowel individueel als in teams. Tevens ontwerpt en begeleidt hij veranderingstrajecten. Pauls interesse gaat uit naar het bouwen van organisaties met een menselijke maat.

Lees meer